Пошук
Close this search box.

Прем’єр Лівану закликав ООН до негайного припинення вогню між Ізраїлем і Хезболлою після авіаударів, що призвели до загибелі десятків людей

Прем'єр-міністр Лівану Наджиб Мікаті

Прем’єр-міністр Лівану Наджиб Мікаті Фото:facebook

Прем’єр-міністр Лівану Наджиб Мікаті в п’ятницю виступив із закликом до Ради Безпеки ООН ухвалити резолюцію про негайне припинення бойових дій між Ізраїлем і угрупованням “Хезболла”. Цей заклик був зроблений після того, як ізраїльські авіаудари по Бейруту призвели до загибелі 22 осіб та поранення ще 117. Про це повідомляє AFP.

Мікаті під час свого виступу в прямому ефірі підтвердив, що ліванський уряд готовий розгорнути армію на кордоні з Ізраїлем для забезпечення припинення вогню. Він також зазначив, що “Хезболла” погодилась на ці заходи.

“Ми будемо просити Раду Безпеки ООН ухвалити резолюцію щодо негайного та повного припинення вогню”, — заявив прем’єр Лівану.

Він також наголосив, що уряд Лівану відданий виконанню Резолюції 1701, ухваленої після війни між Ізраїлем та “Хезболлою” в 2006 році. Ця резолюція передбачає припинення бойових дій та присутність на півдні Лівану лише миротворчих сил ООН і ліванської армії.

“Хезболла погоджується з цим”, — підкреслив Мікаті, підтверджуючи підтримку угруповання розгортання ліванської армії вздовж кордону.

Підтримка припинення вогню з боку Хезболли

За даними джерел, “Хезболла” вже погодилася на припинення вогню з Ізраїлем ще у вересні, після того як лідер угруповання Хасан Насралла був убитий під час ізраїльського авіаудару. До того часу рух обумовлював своє рішення зупинити бойові дії лише після припинення наступу Ізраїлю в Газі.

Засудження нападів на миротворців ООН

Мікаті також рішуче засудив атаки на Тимчасові сили ООН у Лівані (UNIFIL), які двічі потрапили під ізраїльський обстріл, внаслідок чого кілька миротворців були поранені. Прем’єр назвав ці дії “злочином” і закликав міжнародне співтовариство до негайного втручання.

Згідно з даними, зібраними AFP, з жовтня 2023 року у Лівані загинуло понад 2100 осіб, з яких майже 1200 — після нової хвилі ескалації, що почалася 23 вересня. ООН також повідомляє, що кількість внутрішньо переміщених осіб у Лівані сягає 600 тисяч людей.

НОВИНИ