Пошук
Close this search box.

Росія різко збільшує витрати на оборону, маскуючи їх обіцянками соціальних програм

Володимир Путін із групою російських військових запрошених до Кремля, Фото: Gavriil Grigorov / AFP

Кремль планує значно підвищити оборонні витрати в 2025 році, водночас акцентуючи увагу на соціальних проектах, аби заспокоїти суспільство. Попри військові амбіції, уряд Путіна уникає прямих обговорень мільярдних витрат на безпеку та оборону, намагаючись зосередити громадську увагу на обіцянках покращення пенсій, охорони здоров’я та інфраструктури. Про це йдеться у звіті американського аналітичного центру Інституту вивчення війни (ISW).

Згідно з проектом бюджету, Росія планує збільшити федеральні доходи на 12% у 2025 році порівняно з 2024-м, при цьому частка надходжень, які не залежать від експорту нафти та газу, зросте до 73%.

Як пише Bloomberg, уряд Росії має намір витратити близько 13,2 трильйона рублів (приблизно 140 мільярдів доларів) на оборону у 2025 році — це значне збільшення порівняно з передбаченими на 2024 рік 110 мільярдами доларів.

Оборона важливіша за освіту та охорону здоров’я

Згідно з планом, 40% бюджету Росії у 2025 році буде спрямовано на оборону та внутрішню безпеку — більше, ніж на освіту, охорону здоров’я, соціальні виплати та федеральну економіку разом узяті. При цьому видатки на секретні статті зростуть із 11,1 трильйона рублів (117 мільярдів доларів) у 2024 році до близько 136 мільярдів доларів у 2025 році.

Попри це, прем’єр-міністр РФ Михайло Мішустін у своїх заявах наголошує на тому, що уряд виконає всі соціальні зобов’язання перед громадянами, особливо у сферах охорони здоров’я, пенсій та національних проектів. Міністр фінансів Антон Сілуанов також визнав, що значні ресурси підуть на фінансування так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Водночас він заявив, що 40 трильйонів рублів (близько 424 мільярди доларів) буде спрямовано на реалізацію 19 національних проектів протягом шести років — це вдвічі більше, ніж було заплановано на період 2019-2024 років.

Російський уряд схвалив проект бюджету на 2025-2027 роки, і він буде переданий до Держдуми. Сілуанов також зазначив, що в бюджеті передбачено 180 мільярдів рублів (1,9 мільярда доларів) на модернізацію інфраструктури та програму іпотечного кредитування.

Соціальні програми проти «втоми від війни»

Кремль розуміє, що російське суспільство дедалі більше втомлюється від війни, тому намагається зберегти підтримку серед населення, акцентуючи увагу на соціальних ініціативах. Цей маневр, на думку ISW, покликаний пом’якшити громадське незадоволення, викликане затяжним конфліктом, підсумовують аналітики.

НОВИНИ