Пошук
Close this search box.

Росія запустила у вересні 1 339 іранських дронів Shahed проти України, більшість з яких було збито – ArmyInform

Дрон

Фото: gettyimages

У вересні Росія запустила 1 339 іранських дронів-камікадзе Shahed для атак на Україну, але більшість з них були збиті або відхилені від курсу завдяки системам радіоелектронної боротьби української армії, повідомляє видання Міністерства оборони України ArmyInform, цитоване агентством EFE.

Попередній рекорд використання дронів Shahed Росією був у серпні, коли було запущено близько 800 таких дронів. Ще раніше, у 2023 році, Росія запускала 512 дронів за місяць.

Російська армія використовує дві модифікації дронів Shahed: більший Shahed-136 і менший Shahed-131. На початку війни, яка розпочалася у 2022 році, Росія закупила ці безпілотники в Ірані у великій кількості, а пізніше почала їх виготовляти у себе під назвами «Герань-2» і «Герань-1».

За словами головного редактора українського військового видання Defense Express Олега Каткова, Росія вже виготовила близько 6 000 таких дронів на заводі у Татарстані. ArmyInform додає, що Росія близька до цього показника після того, як отримала іранські технології виробництва.

Незважаючи на масове використання Shahed, українська протиповітряна оборона у серпні та вересні змогла нейтралізувати близько 94% дронів, збиваючи їх або змушуючи втратити курс за допомогою радіоелектронних засобів, через що дрони падали далеко від своїх цілей.

З метою економії дорогих зенітних ракет, українська армія також використовує мобільні патрулі, які озброєні легкими стрілецькими засобами для знищення дронів. Хоча дрони не завжди одразу падають від куль, вони втрачають контроль і не можуть досягти своїх цілей.

Російська армія, реагуючи на це, збільшила висоту польоту дронів, але українська армія вдосконалила свої засоби радіоелектронної боротьби, що дозволяє перехоплювати сигнал дронів та змушувати їх падати.

Незважаючи на високу ефективність у боротьбі з дронами Shahed, ці атаки залишаються серйозною проблемою для України, яка змушена залучати значні ресурси для захисту важливої інфраструктури, зокрема енергетичних об’єктів.

Коли Росія запускає дрони одночасно з ракетними ударами, Shahed мають на меті перевантажити українську ППО, щоб зменшити її ефективність.

Україна також розробила подібні дрони, які майже щодня атакують стратегічні об’єкти в Росії, такі як нафтопереробні заводи, склади пального, боєприпасів та військові аеродроми.

НОВИНИ