Пошук
Close this search box.

Байден: «Китай випробовує нас» — зустріч лідерів «четвірки» і геополітичні виклики в Азії

Джо Байден прийняв у США прем’єр-міністрів Австралії, Індії та Японії – Фото: Mark Schiefelbein / AP / Profimedia

Джо Байден прийняв у США прем’єр-міністрів Австралії, Індії та Японії – Фото: Mark Schiefelbein / AP / Profimedia

Президент США Джо Байден заявив під час приватної зустрічі з лідерами Австралії, Індії та Японії, що Китай «випробовує нас», маючи на увазі агресивну політику Пекіна в регіоні. Зустріч відбулася у суботу в місті Вілмінгтон, штат Делавер, де Байден приймав прем’єр-міністрів Фуміо Кішіду (Японія), Нарендру Моді (Індія) та Ентоні Альбанезе (Австралія). Ця розмова стала однією з ключових у рамках саміту лідерів «четвірки» (QUAD), але деякі заяви пролунали в пресі через випадкове залишення відкритими мікрофонів, повідомляє France Presse.

Жорстка риторика Байдена

Під час закритої дискусії Байден згадав про агресивні дії Китаю, підкреслюючи, що Пекін продовжує тестувати терпіння міжнародної спільноти, зокрема в регіоні Східно-Китайського і Південно-Китайського морів.

“Китай продовжує поводитися агресивно, випробовуючи нас у всьому регіоні”, — зазначив президент США.

За словами Байдена, хоча Китай зосереджений на внутрішніх економічних викликах, президент Сі Цзіньпін прагне використати дипломатичний простір для просування інтересів країни на міжнародній арені. Він також додав, що останні «інтенсивні зусилля» Вашингтона, такі як телефонна розмова з Сі у квітні, сприяли певному зменшенню напруженості.

Заява «четвірки»: без прямих звинувачень, але з акцентом на свободу регіону

Попри жорстку риторику Байдена, офіційна заява за підсумками саміту, яку оприлюднили в суботу, уникала прямих згадок про Китай. Лідери Австралії, Індії, Японії та США висловили «велику стурбованість» ситуацією в регіоні Східно-Китайського і Південно-Китайського морів, не називаючи конкретну країну.

«Примусові та залякуючі маневри» були засуджені учасниками саміту, проте жодна держава не була конкретно звинувачена.

Пекін давно заявляє про свої права на більшість територій у Південно-Китайському морі, ігноруючи рішення міжнародних судів про незаконність цих претензій. Суперечки навколо островів у Східно-Китайському морі також продовжують залишатися джерелом напруженості між Китаєм і Японією.

Загалом, лідери «четвірки» повторили своє бажання бачити регіон «вільним і відкритим» та підкреслили важливість реагування на сучасні геополітичні виклики.

НОВИНИ