Пошук
Close this search box.

Дипломатичний конфлікт між Ліваном і Іраном: Заяви Галибафа викликали обурення Мікаті

Фото: depositphotos.

Відзначена новими заявами, ситуація між Ліваном та Іраном загострюється, внаслідок чого обидві сторони опинилися у центрі дипломатичного конфлікту. Тимчасовий прем’єр-міністр Лівану Наджиб Мікаті висловив своє глибоке здивування заявою спікера іранського парламенту Мохаммада Галибафа, в якій стверджувалося, що Іран «готовий вести переговори з Францією» щодо виконання резолюції Ради Безпеки ООН №1701. Про це повідомляє портал israelinfo. За словами Мікаті, така позиція є «вопиющим втручанням» у внутрішні справи Лівану і спробою встановити неприйнятну опіку над країною.

Вибухова заява спікера іранського парламенту

Мікаті наголосив, що ліванське керівництво вже проінформувало міністра закордонних справ Ірану та спікера Ради шури про своє рішуче заперечення щодо будь-якого зовнішнього втручання під час нещодавньої зустрічі. Він підкреслив, що ліванський уряд працює з усіма союзниками, включаючи Францію, задля тиску на Ізраїль з метою досягнення тривалого режиму припинення вогню.

Виклик іранського дипломата на килим

У відповідь на коментарі Галибафа, офіс прем’єр-міністра Лівану оголосив про намір викликати тимчасового повіреного у справах Ірану для вираження протесту проти таких заяв. Це свідчить про серйозність намірів Лівану в захисті своїх суверенних прав та рішучості уникати будь-якого зовнішнього контролю.

Ізраїль на фоні дипломатичних протиріч

Паралельно з цим, Ізраїль висловив стурбованість ситуацією на прикордонних територіях, зазначаючи, що ані ліванська армія, ані миротворча місія ООН (UNIFIL) не змогли забезпечити безпеку та виконання резолюції 1701. Посол Ізраїлю в ООН Гілад Ердан публічно закликав до перегляду ролі UNIFIL, звинувативши їх у бездіяльності та наданні підтримки “Хізбаллі”.

Заклик до змін

Ердан також зазначив, що ситуація потребує термінового вирішення: «Було б доцільніше припинити цей фарс, зекономити сотні мільйонів доларів, що витрачаються на UNIFIL щороку, і знайти нові підходи до забезпечення регіональної безпеки». Ці коментарі відображають глибоку стурбованість Ізраїлю щодо загрози, яку становить “Хізбалла”, яка, за словами Ердана, продовжує будувати терористичні бази на півдні Лівану.

Перспективи регіональної стабільності

Цей дипломатичний скандал може стати каталізатором подальшої ескалації напруженості в регіоні, оскільки Ліван та Іран продовжують боротьбу за вплив. Міжнародне співтовариство уважно спостерігає за цим розвитком подій, оскільки він може суттєво вплинути на стабільність у Східному Середземор’ї та за його межами.

НОВИНИ