Пошук
Close this search box.

Грета Тунберг заарештована в Брюсселі під час протесту проти субсидій на викопне паливо

Грета Тунберг.Фото: 24.sapo.

За інформацією VRT, шведська кліматична активістка Грета Тунберг була заарештована в Брюсселі під час масштабної акції протесту.

Сьогодні, близько 300 активістів з усієї Європи, включаючи Грету Тунберг, зібралися в Брюсселі, щоб висловити свій протест проти субсидій на викопне паливо. Ця акція була організована європейською кліматичною парасольковою організацією United For Climate Justice (UCJ), до якої входить Extinction Rebellion. Активісти окупували перехрестя Rogier-Nieuwstraat, де поліція зрештою затримала 90 учасників акції, серед яких була і Тунберг.

Кліматична криза як глобальний виклик

В розмові з журналістами VRT, Тунберг зазначила: «Ми десятиліттями намагалися змусити тих, хто при владі, прислухатися до наших відчайдушних закликів до змін. Це глобальна, планетарна криза». Активістка підкреслила важливість рішучих дій: «Це вирішальні роки. Наука кристально чиста: тепер ми можемо щось зробити, щоб запобігти найгіршим наслідкам. Тому ми маємо моральний обов’язок щось зробити».

Однак, попри багаточисельні акції протесту, енергійність і підтримка кліматичних ініціатив серед громадськості зменшилися. Нова Європейська комісія не має наміру посилювати кліматичні цілі, а фламандський уряд перевагу надає реалізму та доступності у своїй політиці.

Чому активізм не зупиняється

Тунберг пояснила, чому вона продовжує виходити на вулиці: «Ми знаємо, що поставлено на карту. Зупинка — не варіант». Паралельно, ще 200 активістів пройшли маршем від Європейського парламенту до станції метро Merode в Еттербеку, щоб провести публічну зустріч, присвячену кліматичній справедливості.

Чому важливі субсидії на викопне паливо?

Активісти, включаючи Тунберг, звернулися до керівників євроінституцій з відкритим листом, закликаючи до чіткого плану поступового відмови від субсидій на викопне паливо до 2025 року. Згідно з планами, до 2030 року Європейський Союз має зменшити викиди парникових газів на 55% у порівнянні з 1990 роком. У 2023 році країни ЄС виділили 171 мільярд євро на підтримку викопного палива, що свідчить про серйозну проблему для досягнення кліматичних цілей.

В Україні, зокрема у Бельгії, ситуація не краща. У 2021 році федеральний уряд витратив 15,5 мільярда євро на підтримку викопного палива, включаючи субсидії та податкові пільги. Це фінансування не лише знижує ціну на природний газ, але й значно ускладнює досягнення кліматичних цілей.

На тлі стрімко змінюваного клімату та відсутності рішучих дій з боку влади, активісти, такі як Грета Тунберг, продовжують піднімати голос за справедливість та ефективність кліматичної політики. Протест у Брюсселі — це лише один із численних прикладів того, як молодь прагне привернути увагу до глобальної кризи, вважаючи, що зупинка не є варіантом.

НОВИНИ