Пошук
Close this search box.

Гроссі сподівається на відновлення переговорів з Іраном щодо ядерної програми

Глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі

Глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі провів переговори з міністром закордонних справ Ірану Аббасом Аракчі, одним з архітекторів угоди 2015 року, яка обмежувала збагачення урану в обмін на зняття санкцій. Гроссі зазначив, що планує відвідати Тегеран у жовтні, щоб зустрітися з президентом Ірану Масудом Пезешкіаном, і висловив надію на відновлення співпраці, повідомляє Reuters.

Переговори щодо ядерної програми Ірану перебувають у глухому куті після нещодавніх президентських виборів в Ірані та напередодні виборів у США. Водночас в Нью-Йорку відбулися зустрічі іранських та європейських офіційних осіб з метою зменшення напруженості.

Гроссі наголосив на важливості швидкого прогресу в технічних переговорах, додавши, що попередні процеси залишили багато питань без відповідей. Він підкреслив необхідність знайти шляхи для подолання періоду невизначеності, особливо в контексті майбутніх відносин зі Сполученими Штатами.

Іран продовжує розвивати свою ядерну програму. Звіти МАГАТЕ показують, що країна завершила встановлення нових центрифуг для збагачення урану на об’єкті у Фордо, але ще не ввела їх в експлуатацію. На установці в Натанзі вже працює 15 каскадів для збагачення урану до 5%.

За словами Гроссі, Іран продовжує збагачення урану стабільними темпами, не прискорюючись, але і не зупиняючись. Він також підкреслив необхідність активнішої ролі агентства у майбутніх переговорах, оскільки попередні підходи вже не працюють.

НОВИНИ