Пошук
Close this search box.

Іран погрожує “болісною” відповіддю Ізраїлю за можливі атаки на свої цілі

Хоссейн Саламі

В четвер, під час виступу в Ісфагані, командувач Корпусу вартових Ісламської революції Ірану, генерал Хоссейн Саламі, заявив про готовність завдати “болісного” удару по Ізраїлю, якщо той наважиться атакувати іранські об’єкти у відповідь на ракетний обстріл, здійснений 1 жовтня. Як передає агентство Reuters, Іран випустив близько 200 ракет по території Ізраїлю, використовуючи новітні гіперзвукові ракети, що стало відповіддю на загибель колишнього лідера палестинського руху ХАМАС Ісмаїла Ханія, вбитого в липні.

“Якщо ви зробите помилку і нападете на наші цілі, будь то в регіоні чи в самому Ірані, ми відповімо болісно”, — підкреслив генерал Саламі, вказуючи на готовність до ескалації. Це попередження прозвучало на тлі похорону генерала Аббаса Нілфорусхана, високопоставленого командира елітного підрозділу Корпусу, який загинув унаслідок ізраїльського удару наприкінці вересня в Лівані.

Напруження між двома країнами загострилося після того, як Іран заявив, що діє також у відповідь на смерть іранського генерала в Лівані та лідера шиїтської організації Хезболла Хасана Насралли, що загинув у тому ж нападі. Ізраїль, у свою чергу, пообіцяв, що Іран “заплатить” за цей ракетний обстріл.

Генерал Саламі також висловив недовіру до поставленої США Ізраїлю системи THAAD, назвавши її “ненадійним щитом” проти іранських ударів. Він наголосив на знанні слабких місць противника: “Ми знаємо ваші вразливості, і ви це знаєте теж.”

Ця загроза лунає на тлі активізації дипломатичних зусиль іранського міністра закордонних справ Аббаса Арагчі, який здійснює турне країнами регіону, зокрема Ліваном, Сирією, Саудівською Аравією та Єгиптом, з метою зменшення напруженості.

НОВИНИ