Пошук
Close this search box.

Іран відправив два супутники до Росії для запуску на орбіту, зміцнюючи космічне співробітництво попри санкції США

Фото: Міністерство внутрішніх справ Ірану / Zuma Press / Profimedia

Іран передав Росії два супутники власного виробництва для запуску на орбіту російською ракетою-носієм, повідомляє напівофіційне агентство Tasnim з посиланням на Reuters. Цей крок відображає посилення співпраці між двома державами, які перебувають під санкціями Сполучених Штатів.

Супутники, названі Kowsar та Hodhod, стали важливим досягненням приватного космічного сектору Ірану. Kowsar, високороздільний супутник, буде використовуватись для аграрних потреб, управління природними ресурсами та моніторингу довкілля. Hodhod — невеликий супутник зв’язку, який може забезпечити комунікацію в віддалених регіонах з обмеженим доступом до наземних мереж.

Ця співпраця викликала занепокоєння з боку США, які побоюються, що іранські супутники можуть не тільки підтримати Росію у війні проти України, але й допомогти Ірану в моніторингу військових цілей на Близькому Сході, включно з Ізраїлем. Вашингтон раніше вже висловлював подібні застереження після запусків іранських супутників Росією в лютому та 2022 році.

На тлі звинувачень США і Європи у постачанні Іраном балістичних ракет до Росії, Іран продовжує заперечувати ці заяви, зосереджуючи зусилля на розвитку власних космічних технологій. У вересні Іран здійснив черговий запуск супутника за допомогою ракети, розробленої Корпусом вартових ісламської революції, що ще більше посилило міжнародну напругу.

НОВИНИ