Пошук
Close this search box.

Казахстан розглядає пропозиції щодо вступу до БРІКС – Берік Уалі

Фото: eadaily.

Відповідно до інформації, наданої радником і прес-секретарем Президента Казахстану Беріком Уалі, Касим-Жомарт Токаєв отримував пропозиції про вступ Казахстану до БРІКС. Про це повідомляє видання Tengrinews.kz.

Саміт БРІКС у Казані

Важливий саміт БРІКС відбудеться 23-24 жовтня у Казані. Касима-Жомарта Токаєва запрошено на цей форум, що проходить під головуванням президента Росії Володимира Путіна. Президент Казахстану планує виступити на розширеному засіданні організації в рамках формату аутрич 24 жовтня.

Позиція Казахстану щодо БРІКС

На питання про можливий вступ Казахстану до БРІКС, Берік Уалі зазначив, що країна уважно стежить за еволюцією цієї організації. Казахстан підтримує заклики засновників БРІКС до створення справедливого та демократичного світопорядку, вільного від гегемонії великих держав.

Згідно з його словами, на адресу Президента надходили пропозиції про членство Казахстану в БРІКС, що підтверджує авторитет країни на міжнародній арені. Проте наразі Казахстан планує утриматися від подання заявки на вступ до БРІКС, враховуючи багатоаспектність процесу розгляду питання про членство та інші чинники, пов’язані з розвитком цієї організації.

Пріоритети казахської дипломатії

Коли мова йде про пріоритети казахської дипломатії, Берік Уалі зазначив, що Президент неодноразово підкреслював важливість ООН як універсальної платформи для обговорення актуальних міжнародних проблем. Хоча існує думка про те, що ООН втратила свою актуальність, Токаєв вважає, що, незважаючи на недоліки, інших організацій, здатних виконати таку роль, не існує.

Він підкреслив, що Статут ООН має залишатися основою міжнародного права, і ніхто не має права порушувати його принципи. Президент також висловив стурбованість щодо нездатності Ради Безпеки ООН приймати важливі рішення та закликав до реформування цього органу через широкі консультації з державами-членами.

Довідка про БРІКС

БРІКС — це об’єднання дев’яти держав: Бразилії, Росії, Індії, Китаю, Південної Африки, ОАЕ, Ірану, Єгипту та Ефіопії, засноване в червні 2006 року.

НОВИНИ