Пошук
Close this search box.

Кейр Стармер стикається з критикою на з’їзді Лейбористської партії через обмеження допомоги на опалення

Лідер лейбористів Кейр Стармер

Прем’єр-міністр Великої Британії Кейр Стармер та його команда сподівалися, що з’їзд Лейбористської партії, який розпочався в неділю в Ліверпулі, стане святкуванням повернення соціалістів до влади після 14 років правління консерваторів. Проте замість тріумфу Стармер зіткнувся з гострою критикою, повідомляє Reuters.

Стармер зазнав тиску, щоб переглянути рішення про обмеження допомоги на опалення для пенсіонерів і пояснити, чому він та його уряд приймають пожертви на одяг і проживання.

На заході в північній Англії Шарон Грем, лідер найбільшого британського профспілкового об’єднання, назвала рішення обмежити виплати на опалення “жорстоким”. В інтерв’ю Sky News вона закликала Стармера визнати помилку і скасувати плани перевірки доходів пенсіонерів для визначення їхньої придатності до отримання допомоги в умовах стрімкого зростання рахунків за опалення.

“Мені б хотілося, щоб він також пообіцяв, що не приведе країну до другої хвилі жорсткої економії. Люди проголосували за зміни і хочуть їх бачити”, – сказала Грем.

Стармер пояснив, що був змушений ухвалювати складні рішення через дефіцит у 22 мільярди фунтів, який залишив попередній консервативний уряд, звинувачення, яке консерватори відкидають.

Лондонський уряд оцінює, що обмеження допомоги на опалення дозволить заощадити близько 1,3 мільярда фунтів у 2024-2025 роках і ще 1,5 мільярда пізніше, що дозволить спрямувати кошти на економічне зростання.

Це рішення поставили під сумнів, коли стало відомо, що Стармер та деякі міністри отримували пожертви на одяг, вечірки та закордонні поїздки.

Віце-прем’єр Анджела Рейнер і міністр освіти Бріджит Філіпсон захистили ці пожертви, заявивши, що дотримувалися правил і прозоро декларували витрати.

В п’ятницю канцелярія прем’єр-міністра повідомила, що Стармер і міністр фінансів Рейчел Рівз більше не прийматимуть пожертви на одяг.

Лейбористи, які мають значну парламентську більшість, сподіваються подолати цю хвилю критики і через контроль витрат створити умови для зростання інвестицій та економічного розвитку. Проте прогнози уряду, що жовтневий бюджет буде “болісним”, викликали подальшу критику та зниження довіри споживачів.

НОВИНИ