Пошук
Close this search box.

Міністр закордонних справ Ірану продовжує дипломатичний наступ для стримування конфлікту на Близькому Сході

Міністр закордонних справ Ірану Аббас Арагчі

Міністр закордонних справ Ірану Аббас Аракчі

Міністр закордонних справ Ірану Аббас Аракчі вирушив до Йорданії в рамках дипломатичного турне, метою якого є стримування ескалації конфлікту на Близькому Сході. Після Йорданії він також відвідає Єгипет та Туреччину, повідомляє EFE.

“Міністр закордонних справ Ірану Аракчі відвідає Йорданію, Єгипет та Туреччину в межах нашого дипломатичного підходу до країн регіону, щоб зупинити геноцид, звірства та агресію”, — заявив у дописі на платформі X речник іранського МЗС Ісмаїл Багайї.

Дипломатична активність Ірану має на меті сприяти миру та стабільності в регіоні, підкреслив Багайї. Водночас, Іран намагається нормалізувати відносини з Єгиптом, що було метою Тегерана в останні роки.

18 жовтня глава іранської дипломатії візьме участь у зустрічі міністрів закордонних справ “Платформи 3+3” в Стамбулі. Ця платформа об’єднує Вірменію, Азербайджан, Грузію з одного боку та Росію, Туреччину і Іран — з іншого, з метою співпраці в Південному Кавказі.

Аракчі розпочав своє регіональне турне 4 жовтня, вже відвідавши Ліван, Саудівську Аравію, Катар, Оман і Ірак. Ця активна дипломатична робота відбувається на тлі загострення напруженості між Іраном та Ізраїлем.

Нещодавнє вбивство лідера ліванської міліції Хезболла Хасана Насралли, а також іранського генерала під час ізраїльських авіаударів по Бейруту, посилило напруженість. У відповідь на це, а також на вбивство лідера ХАМАС Ісмаїла Ханії, яке сталося в липні, Іран завдав удару по Ізраїлю, запустивши близько 189 балістичних ракет.

Ізраїль пообіцяв відповісти на цей напад, що викликало жорстку реакцію з боку іранських політичних і військових лідерів, які заявили, що дадуть відсіч ще більшою силою.

НОВИНИ