Пошук
Close this search box.

Північна Корея заявляє про масову мобілізацію: понад мільйон молодих людей вступили до армії після інциденту з дронами

Північна Корея

У середу Північна Корея оголосила про масове залучення до своєї армії понад 1,4 мільйона молодих людей, серед яких студенти та лідери молодіжних організацій. Це сталося на тлі загострення напруги з Південною Кореєю, яку Пхеньян звинувачує у запуску дронів у свій повітряний простір, передає Reuters.

Згідно з офіційним повідомленням державного інформагентства КНДР KCNA, “мільйони молодих людей приєдналися до національної боротьби за усунення сміття з Республіки Корея”, маючи на увазі Південну Корею, яку Пхеньян звинувачує у серйозних провокаціях і порушенні суверенітету країни через вторгнення дронів.

Північна Корея, де служба в армії є обов’язковою для всіх чоловіків і триває багато років, уже неодноразово заявляла про масові добровільні вступи до армії під час періодів підвищеної напруги з Південною Кореєю або Сполученими Штатами.

Причиною нинішнього загострення стали, як стверджує Пхеньян, неодноразові зальоти дронів у повітряний простір Північної Кореї. Ці дрони, за словами офіційних осіб КНДР, розкидали пропагандистські листівки, що містили “образливі наклепи” проти керівництва країни.

Пхеньян висунув попередження, що подальші запуски дронів з пропагандою будуть розцінюватися як “оголошення війни”. У неділю ввечері Північна Корея наказала восьми артилерійським бригадам підготуватися до відкриття вогню, а також зміцнила спостережні пости навколо столиці.

Міністр оборони Південної Кореї Кім Йон Хьон спочатку спростував причетність Сеулу до польотів дронів, але пізніше військове командування країни заявило, що не може підтвердити правдивість звинувачень з боку Північної Кореї.

Активісти з Південної Кореї вже багато років відправляють на Північ повітряні кулі з пропагандистськими матеріалами та доларами, що викликало гнів Пхеньяна. Влада південнокорейської провінції Кьонгі, яка межує з Північною Кореєю, оголосила про створення спеціальних зон небезпеки вздовж кордону, де будь-яка спроба запуску пропагандистських матеріалів буде розслідувана.

Цей інцидент лише загострив напруженість між Північною та Південною Кореями, які перебувають у стані конфлікту протягом десятиліть після Корейської війни, що завершилася перемир’ям, але не мирною угодою.

НОВИНИ