Пошук
Close this search box.

Політична еволюція Франції: Барньє очолив найбільш правий уряд з часів Саркозі

Президент Франції Емманюель Макрон та прем’єр-міністр Мішель Барньє. Фото: report.az

У Франції було створено новий уряд під керівництвом прем’єра Мішеля Барньє після двох місяців політичної невизначеності. Це уряд вже охрестили найправішим за останнє десятиліття, оскільки він складається як з консерваторів, так і з центристів, що відображає зміщення політичного курсу країни. Про це повідомляє israelinfo.

Ключові призначення

Серед найбільш помітних призначень — Бруно Ретайо, який, відомий своїми жорсткими поглядами на міграцію, став міністром внутрішніх справ. Його призначення викликало занепокоєння серед союзників президента Емманюеля Макрона.

Політичні постачання

Також ряд ключових постів дісталися соратникам Макрона. Наприклад, Жан-Ноель Барро, колишній молодший міністр з європейських справ, був підвищений до міністра закордонних справ. Міністром економіки, фінансів і промисловості став представник команди Макрона Антуан Арман, а на посаді міністра оборони залишиться Себастьян Лекорню.

Політична ситуація

Після складних виборів цього літа жодна з політичних сил — ні ліві, ні центристи, ні націоналісти — не змогла отримати більшість у Національному зборах. Ліві партії зайняли 193 місця з 577, партія Макрона і її союзники отримали 165 місць, а ультраправе Національне об’єднання на чолі з Марін Ле Пен — 142. Партія Барньє, консервативні Республіканці, здобула 47 місць.

Виклики для Барньє

Барньє зіткнувся з труднощами у формуванні уряду через відмову лівих партій співпрацювати, оскільки вони вважають, що Макрон проігнорував їхню перемогу. Експерти відзначають, що внутрішні розколи серед лівих та їх радикальні позиції ускладнили створення більш сильної коаліції. Тепер Барньє змушений покладатися на центристів і консерваторів, а також шукати компроміс із націоналістами. Політичний коментатор Ален Дюамель охарактеризував уряд Барньє як «найправіший з часів президентства Ніколя Саркозі».

Протести

На фоні політичних змін, в Парижі та інших містах відбулися протести, організовані прихильниками лівих партій. Лідер руху «Непокорена Франція» Жан-Люк Меланшон заявив, що новий уряд є нелегітимним і не відображає волю виборців.

НОВИНИ