Пошук
Close this search box.

Прем’єр Китаю Лі Цян відвідує Пакистан на тлі важливого саміту ОШС

Прем’єр-міністр Китаю Лі Цян. Фото: EPA/UPG

Прем’єр-міністр Китаю Лі Цян. Фото: EPA/UPG

Прем’єр-міністр Китаю Лі Цян перебуває з офіційним візитом у Пакистані до 17 жовтня, паралельно з участю у саміті Шанхайської організації співробітництва (ОШС), який проходить в Ісламабаді, повідомляє EFE.

Саміт відбувається за тиждень до візиту президента Китаю Сі Цзіньпіна до Росії для участі у саміті групи BRICS. Цей захід проходить на тлі серйозних геополітичних викликів, таких як війни в Україні та на Близькому Сході, а також зростання напруженості на Корейському півострові та в Тайванській протоці. Очікується, що Лі Цян намагатиметься узгодити стратегії з партнерами ОШС, організації, заснованої у 2001 році Китаєм, Росією, Казахстаном, Киргизстаном, Таджикистаном та Узбекистаном.

У подальші роки до організації приєдналися Індія, Пакистан, Іран та Білорусь. Нинішній саміт проходить з 15 по 16 жовтня, вперше у Пакистані, що стало важливим моментом для країни на тлі посилених заходів безпеки в Ісламабаді через ризик атак з боку повстанців.

ОШС — найбільша організація у світі за географічним охопленням та чисельністю населення, представляючи приблизно 80% Євразії та 40% населення світу, за даними китайського державного агентства Xinhua. Хоча її члени стверджують, що це не військовий блок, багато експертів вважають ОШС противагою НАТО.

Організація не брала участі у жодних військових конфліктах, проте регулярно проводить спільні військові навчання, спрямовані на «сприяння співпраці» у боротьбі з тероризмом, сепаратизмом та екстремізмом. Важливою подією стало приєднання Ірану, що дало Сі Цзіньпіну можливість продемонструвати підтримку суверенітету цієї країни та її прагнення відстояти національну гідність.

Для Китаю ОШС — це не лише інструмент для реформування глобального управління, але й майданчик для просування власних економічних та безпекових ініціатив, таких як проєкт «Нові шовкові шляхи».

НОВИНИ