Пошук
Close this search box.

Росія переслідує вчених, що працювали над гіперзвуковими ракетами, знищуючи власні наукові розробки

ФСБ

Фото: Shutterstock

Російські вчені, залучені до розробок гіперзвукових ракет, опинилися під жорстким переслідуванням з боку ФСБ, що ставить під загрозу прогрес у цій критичній галузі оборонних технологій, коментує незалежне видання  The Moscow Times .  Після звинувачень у державній зраді, чотирьох провідних фізиків було засуджено до тривалих термінів ув’язнення — від 12 до 15 років. Це призвело до зупинки багатьох досліджень, оскільки науковці побоюються стати наступними мішенями для репресій.

Останнім засудженим став директор Інституту теоретичної та прикладної механіки Олександр Шиплюк, якого звинуватили в передачі секретних даних Китаю під час наукової конференції у 2017 році. Шиплюк заперечує свою провину, однак це не зупинило хвилю арештів, що почалася після промови президента Путіна у 2018 році, в якій він представив гіперзвукові ракети як “непереможну” зброю.

Ці переслідування вже призвели до смерті кількох вчених, включаючи Віктора Кудрявцева, який не дожив до суду після тривалого перебування в СІЗО. А решта науковців, серед яких фізики Дмитро Колкер і Роман Ковалев, померли від хвороб незабаром після арешту.

Побоюючись нових арештів, вчені відмовляються продовжувати роботу над гіперзвуковими технологіями, що може завдати серйозного удару по військово-технічному потенціалу Росії, розповів Wall Street Journal За оцінками, щонайменше 12 дослідників у цій галузі були заарештовані з 2018 року, коли почалася активна кампанія ФСБ.

НОВИНИ