Пошук
Close this search box.

Росія почала проєктувати ядерні підводні човни для транспортування зрідженого газу з Арктики до Азії

Атомний стратегічний підводний човен «Князь Володимир», Фото: Прес-служба Міністерства оборони Росії / AP / Profimedia

Атомний стратегічний підводний човен «Князь Володимир», Фото: Прес-служба Міністерства оборони Росії / AP / Profimedia

Росія оголосила про початок розробки ядерних підводних човнів для транспортування зрідженого природного газу (ЗПГ) з Арктики до Азії, з метою скоротити час перевезення майже вдвічі, повідомляє Reuters. Новий маршрут по Північному морському шляху (ПМШ) має на меті стати швидшою альтернативою Суецькому каналу.

Раніше Росія використовувала лише ядерні криголами для відкриття цього шляху, який проходить вздовж арктичного узбережжя від Мурманська до Берингової протоки. Проте країна стикається з нестачею суден, здатних долати товсту арктичну кригу, що стало перепоною для нового проєкту Arctic GNL 2, який потрапив під санкції США через російське вторгнення в Україну.

Попри запуск виробництва на об’єкті Arctic GNL 2 у грудні минулого року, перші поставки газу, що почалися в серпні, ще не досягли своїх кінцевих споживачів.

Минулого тижня на конференції в Санкт-Петербурзі Михайло Ковальчук, керівник Інституту Курчатова та близький соратник Володимира Путіна, оголосив про новий проєкт ядерних підводних газовозів. Він зазначив, що такі судна зможуть перевозити газ без постійного супроводу криголамів, що є ключовою проблемою в умовах арктичних вод.

“Ідея створення підводних газовозів з ядерною енергетичною установкою обговорювалася ще з початку 2000-х років. Тепер Інститут Курчатова разом з «Газпромом» почали роботу над проєктом, і це суттєво прискорить його реалізацію,” — заявив Ковальчук.

Згідно з інформацією російської РБК, підводні човни могли б скоротити час плавання ПМШ з 20 до 12 днів та перевозити близько 180 000 тонн ЗПГ — приблизно стільки ж, скільки й сучасні газовози класу Arc 7. Передбачається, що ці субмарини будуть завдовжки 360 метрів та шириною до 70 метрів, з ядерними реакторами РИТМ-200, які вже використовуються на російських криголамах.

Втім, не всі експерти поділяють ентузіазм щодо цього проєкту. Олександр Нікітін, колишній офіцер ВМФ Росії та експерт з ядерної енергетики в Bellona Environmental Transparency Center, висловив сумніви в можливостях Росії реалізувати такий амбітний план. Він зазначив, що для цього потрібні не лише спеціальні підводні човни, але й додаткові обслуговуючі судна, доки та екіпажі зі спеціальною підготовкою.

“Можливо, вони думають: «Може, це спрацює», але за поточної ситуації це малоймовірно,” — додав він, назвавши проєкт “блефом”.

НОВИНИ