Пошук
Close this search box.

Сергій Шойгу: Від колишнього фаворита Путіна до загрози відставки та політичної ізоляції

Президент Росії Володимир Путін (праворуч) і міністр оборони Сергій Шойгу під час зустрічі в Кремлі, Москва, Росія, 20 лютого 2024 р. Фото: Олександр Казаков/AP/Profimedia

Президент Росії Володимир Путін (праворуч) і міністр оборони Сергій Шойгу під час зустрічі в Кремлі, Москва, Росія, 20 лютого 2024 р. Фото: Олександр Казаков/AP

Через п’ять місяців після усунення з посади міністра оборони Росії і призначення на роль секретаря Ради безпеки, Сергій Шойгу, який колись вважався фаворитом Володимира Путіна, так і не повернув довіри російського лідера. Його позиція стає дедалі вразливішою, повідомляє The Moscow Times, посилаючись на п’ять джерел в уряді РФ.

Шойгу був звільнений на тлі скандалів з корупцією у Міністерстві оборони, коли проти високопосадовців і генералів, що працювали під його керівництвом, відкривалися кримінальні справи. Розслідування тривають, а впливовий клан Воробйових, пов’язаний із Шойгу, також опинився під ударом. Син давнього друга Шойгу, губернатор Московської області Андрій Воробйов, зіткнувся з серйозними звинуваченнями в корупції.

Крім того, деякі родичі Воробйова нібито отримали іноземні паспорти і висловлювалися проти вторгнення Росії в Україну, повідомляє незалежна організація IStories.

Зниження впливу Шойгу стало помітним і в російських медіа. Колись регулярна присутність на державних каналах, тепер він майже зник з ефіру. Його єдине інтерв’ю після призначення на нову посаду було дано маловідомому журналісту, що лише підкреслює його нинішнє становище.

Відносини Шойгу з колишнім главою Ради безпеки Миколою Патрушевим теж напружені: Патрушев навіть відмовився звільнити для Шойгу свій кабінет у Кремлі, повідомляє агентство “Агентство”.

За інформацією журналіста Андрія Караулова, Шойгу написав заяву про відставку, залишивши дату для рішення Кремля, демонструючи своє незадоволення і готовність піти, якщо ситуація не зміниться.

Джерела, близькі до Шойгу і Путіна, повідомляють про незадоволення президента. Провал плану “Київ за чотири дні”, хаос в армії, відсутність якісних військових комунікацій та скандал з Євгенієм Пригожиним — усе це стали причинами глибокої неприязні Путіна до свого колишнього соратника.

“Путін не прощає приниження, але не поспішає із висновками”, — повідомляє одне з джерел.

Хоча Шойгу й залишається на посаді, його позиція нестабільна, і невідомо, чим завершиться ця історія. Політичний аналітик Олександр Кинєв зазначає, що скандали у Московській області та призначення Тсалікова в Раду Федерації можуть свідчити про глибші проблеми, що накопичуються за лаштунками влади.

НОВИНИ