Пошук
Close this search box.

Сеул заявив про можливі підриви доріг на кордоні Північної Кореї, що загрожує новою ескалацією конфлікту

Південна Корея

Південна Корея у понеділок заявила, що Північна Корея готується до підриву доріг уздовж свого мілітаризованого кордону з Півднем, на тлі загострення напруги після звинувачень Пхеньяна у використанні безпілотників для розповсюдження пропагандистських листівок над столицею КНДР.

Збройні сили Північної Кореї вже проводять підготовчі роботи під прикриттям на прикордонних дорогах у західних та східних регіонах країни, повідомив речник Об’єднаного комітету начальників штабів Південної Кореї Лі Сон Чжун. За його словами, ці дії можуть передвіщати підрив доріг вже в найближчі години.

Минулого тижня КНДР оголосила, що перекриє всі транспортні маршрути, включно з дорогами та залізницями, що з’єднують дві країни, і посилить оборону на своєму боці кордону. Також Пхеньян звинуватив Сеул у відправленні безпілотників, які скинули «велику кількість» антиурядових листівок над Пхеньяном — назвавши це політичною та військовою провокацією, яка може спричинити збройний конфлікт.

Лі Сон Чжун відмовився коментувати, чи причетні до цієї операції південнокорейські військові або цивільні особи. Він підкреслив, що військові Південної Кореї намагаються не відповідати на провокаційні дії КНДР, щоб уникнути подальшої ескалації напруги.

Водночас, Північна Корея за вихідні попередила, що повторні польоти південнокорейських безпілотників над її територією можуть спричинити «жахливу катастрофу». Крім того, Пхеньян повідомив, що розгорнув на кордоні вісім озброєних артилерійських установок, готових до негайного відкриття вогню.

За словами Лі Кьон Хінга, експерта з безпілотних систем в Університеті Джунвон, цивільні особи могли б використовувати дрони з радіусом дії до 300 км для доставки листівок з Південної Кореї до Пхеньяна. Однак, Північна Корея стверджує, що безпілотники, виявлені на початку жовтня, були надто складними для запуску цивільними організаціями.

Напруженість між Південною та Північною Кореями залишається високою з часів завершення Корейської війни 1950-1953 років, яка закінчилася підписанням перемир’я, але не мирного договору. Хоча у 2018 році лідери обох країн оголосили про нову еру миру, транскордонні зв’язки неодноразово погіршувалися через провокації з обох сторін.

Після краху угоди про зниження напруги 2018 року, Північна Корея повернула важке озброєння до демілітаризованої зони та відновила прикордонні пости, що ще більше посилює ризик конфлікту.

НОВИНИ