Пошук
Close this search box.

У Бельгії розпочали розслідування проти снайпера ЦАХАЛа з “Примарного загону”

Фото: 7kanal.

Генеральний прокурор Бельгії 18 жовтня оголосив про початок розслідування щодо 22-річного громадянина Ізраїлю та Бельгії, який служить снайпером у ЦАХАЛі і, ймовірно, причетний до воєнних злочинів у секторі Гази. Підозрюваний є частиною елітного підрозділу ЦАХАЛа, відомого як “Примарний загін” (Яхидат Рафайм), який діє на території Гази з жовтня 2023 року. Про це повідомляє видання Vesty.

Цей підрозділ налічує 21 бійця, серед яких є громадяни США, Франції, Німеччини, Італії та Бельгії. Саме бельгійський громадянин опинився у центрі слідства. Розслідування було розпочато на підставі звинувачень, висунутих палестинським журналістом Юнісом Тірауї. Він стверджує, що снайпери загону здійснювали “позасудові страти”, і отримав свідчення від американського військового, який повідомив, що під час операцій вогонь відкривався навіть по беззбройних мирних жителях.

Міністр юстиції Бельгії заявив, що прокуратура ретельно перевіряє ці обвинувачення. Він зазначив, що хоча Ізраїль має право на самооборону, це не звільняє його від дотримання норм міжнародного права.

У політичних колах Ізраїлю коментують, що наразі не було вжито конкретних дій, і розслідування ведеться на підставі скарг палестинських організацій. “В Ізраїлі пильно стежать за розвитком ситуації”, — підкреслили ізраїльські джерела.

Окрім цього, Ізраїль вказує на подібні випадки в інших країнах. Солдатів із подвійним громадянством дедалі частіше переслідують у судовому порядку через активність у соціальних мережах. Подібні прецеденти мали місце у Нідерландах і Франції, де розслідування згодом були закриті.

НОВИНИ