Пошук
Close this search box.

Україна: Швейцарія впроваджує нові заходи 14-го пакету санкцій ЄС

Фото: depositphotos.

Берн, 16 жовтня 2024 – Федеральна рада Швейцарії ухвалила рішення про впровадження більшості заходів 14-го пакету санкцій Європейського Союзу (ЄС) проти Росії, які набиратимуть чинності з 17 жовтня. Як повідомляє урядовий портал Швейцарії, цей крок є відповіддю на продовження військової агресії Росії проти України та її дестабілізуючі дії.

Підґрунтя санкцій

14-й пакет санкцій ЄС було затверджено 24 червня цього року і спрямовано на посилення існуючих обмежень з метою запобігання обходу санкцій, а також на зменшення можливостей Росії для ведення війни. На початку липня до санкційного списку Швейцарії вже увійшло 116 нових фізичних та юридичних осіб, а загальна кількість санкційних суб’єктів у країні досягла приблизно 2250.

Заходи у товарному секторі

Прийняті заходи передбачають посилення обмежень на експорт товарів, які можуть зміцнити промисловий і військово-технологічний потенціал Росії. Список організацій, щодо яких накладаються посилені експортні обмеження, буде розширено на 61 новий суб’єкт, половина з яких розташована в третіх країнах і має зв’язки з російським військовим комплексом. Крім цього, буде заборонено реекспорт певних критично важливих товарів до Росії, а також впроваджено обмеження на передачу прав інтелектуальної власності.

Фінансові обмеження

Федеральна рада також запровадила обмеження на використання альтернатив SWIFT для банків, що ускладнить фінансові операції для російських суб’єктів. Нова законодавча ініціатива забороняє транзакції з постачальниками криптоактивів, які підтримують російську оборонну промисловість, що в свою чергу обмежує фінансування російських військових дій.

Енергетичний сектор

Значні зміни стосуються також енергетики. Запроваджено заборону на інвестиції у проекти зрідженого природного газу (СПГ), що реалізуються в Росії. З березня 2025 року буде заборонено надання послуг з перевалки російського СПГ на території ЄС, а також купівля і транспортування російського СПГ через європейські термінали.

Захист швейцарських компаній

З метою захисту швейцарських фізичних та юридичних осіб, Федеральна рада запровадила можливість подавати позови до швейцарських судів проти компаній, які потрапили під санкції, з метою відшкодування збитків. Це стосується також компаній, чиї активи були незаконно експропрійовані в Росії.

Дочірні компанії за кордоном

Швейцарське законодавство дозволяє притягувати до відповідальності компанії, що використовують свої дочірні підприємства в третіх країнах для обходу санкцій. Зараз у Швейцарії триває розслідування щодо кількох компаній, підозрюваних у порушенні санкцій через дочірні структури.

Подальші дії

Додаткові заходи включають введення санкцій проти 27 суден, які беруть участь у війні Росії проти України, заборону на надання послуг цим суднам, а також обмеження на прийом пожертв від російського уряду політичними партіями та медіа-організаціями в Швейцарії.

Цей пакет санкцій має на меті не лише стримування військової агресії Росії, але й підтримку України у важкий для неї час. Уряди країн світу продовжують шукати ефективні способи реагування на російську агресію та зміцнення міжнародної безпеки.

НОВИНИ